Plötsligt firade Örebro födelsedag!

Vi är stolta över vår stad! Och stolta var man i redan början av 1960-talet över att de fattiga träkvarteren på söder var bortrivna och att Örebro bara växte och växte. Dags att fira och sätta Örebro på kartan som en modern och framåtblickande stad. Ett jubileum passade bra. Örebro ”blev” plötsligt 700 år och 1965 firades födelsedagen med pompa och ståt. 

Örebros tillväxt fick ordentlig fart under 1960-talets början. Bostadsbyggandet hade kommit in i en intensiv fas och saneringen av Söder och byggandet där förändrade märkbart stadsbilden. Nu skulle Örebro marknadsföras genom att visa upp framgångarna och staka ut möjligheterna för framtiden. En fest behövdes. Varför inte ett stadsjubileum?

Skivomslag jubileumsskiva

Museichefen Bertil Waldén fick frågan av jubileumskommitténs styrelse om Örebro stad kunde sägas vara 700 år gammal. Han svarade försiktigt att stadens tillkomst borde kunna förläggas till senare halvan av 1200-talet. Därmed var saken klar. 1965 var historiska årtal inte det viktigaste. Alla visste ju att staden var urgammal.

I firandet bortsåg man med flit från hur gammal Örebro stad egentligen är. Jubileet skulle marknadsföra staden Örebros snabbat ökande utveckling i rekordårens Sverige.

En slogantävling utlystes. Några bidrag var:

”Örebro sedan grund blev lagd känd för både dygd och bragd”
”Skodon kex idrott och historia från Bernadotte”
”Låt trivseln gro, välkommen till Örebro”
”Örebro bjuder inte med armbågen”

Inte alla var kanske så lyckade, Mmen till slut tog juryn fram det vinnande bidraget: ”Vägarna och vi möts i Örebro.”

Parad i Örebro

Jubileumsparaden

Jubileumsfirande på Eyravallen

Jubileumsfirande på Eyravallen

Gymnastikuppvisning på jubileumsfirande på Eyravallen

Gymnastikuppvisning på jubileumsfirande på Eyravallen

Det stora i firandet var en industriutställning vid Eyravallen. Den invigdes med parader och uppvisningar. Men många andra festligheter ingick också i jubileet, som skönhetstävlingar, en jubileumsvisa och en bygg- och bostadsutställning. Det mest bestående för Örebroarna var kanske ändå invigningen av Medborgarhuset på söder. Festligheterna koncentrerades till sommaren och man hade olika temadagar, som sångarnas dag, kristna budskapets dag, hundens dag och pensionärernas dag. 

Och så ordnade man en gigantisk festnatt med fyrverkerier, nöjesfält, stora artister och massor med dans. Natt 700 som det kallades hölls den 12 juni på Gustavsvik och besöktes av hela 70 000 betalande personer! Men det verkade ändå inte ha varit någon succé. I tidningen stod det efteråt att mycket gick fel, att publiken var oengagerad och att artistuppträdanden hela tiden stördes av olika efterlysningar. 

Publikhav på jubileumskonserten

Publikhav på jubileumskonserten

Många artister uppträdde, som bland annat Sten & Stanley, Mascots, Family Four och Hepstars. När örebrobandet Oklahoma Boys uppträdde kom sångaren in på häst. 

Sångaren i Oklahama boys rider in på en häst

Sångaren i Oklahama boys rider in på en häst

Bengt Arne var 15 år och kom lite för sent till festligheterna, han hade blivit försenad på jobbet av en oväntad anledning. Han hade stans bästa sommarjobb som hisspojke på svampen med uniform och skärmmössa och allt. Precis innan han skulle gå hem den här dagen gick dörren till omklädningsrummet i baklås. Och där satt han sedan instängd med en snygg, blond turistvärdinna som var ett par år äldre än honom. De hade ingen telefon och ingen hörde hur de bankade på dörren. Bengt-Arne sköt då ut en lapp i springan under dörren, och till slut upptäckte någon den. Polis, brandkår och en låssmed kom till platsen och Bengt Arne kunde till sist ta sig till Gustavsvik och festligheterna. Dagen hade varit varm och solig, men på natten började det regna och besökare sökte skydd under presenningar och skjul. Bengt Arne var sedan en i publikhavet framför scenen med The Searchers som han längtat efter att se. Men då var klockan tre på natten, det var kallt och det öste ner. En riktig otursdag med andra ord. 

Pojkar gömmer sig från regnet under presenningar.

Framåt natten kom regnet och man sökte skydd lite varstans.

Mille Smalls uppträder på jubileet

Millie Smalls på scen

Det stora internationella dragplåstret var Millie Small, med den kända hiten ”My Boy Lollipop”. Tyvärr blev det en riktig skandal när hon gråtande sprang av scenen efter bara 10 minuter. Hon var grymt besviken på att hon – världsstjärnan – fick byta om på herrarnas omklädningsrum på Gustavsvik. Utomhus, till och med.

En besviken Millie Smalls i omklädningsrummet

Omringad av oerfarna arrangörer, närgångna fotografer och utan mat och uppvaktning kastade hon i ilska allt hon hittade omkring sig och for där ifrån frusen och ilsken. It´s not all glamour, you know! Inte i Örebro.

Var du själv med på Natt 700? Minns du något du vill dela, så lämna gärna ditt bidrag på vår minnesbalkong!